Topul celor mai doriti angajatori – 2011

În urma studiului “Cei mai doriţi angajatori” realizat în lunile aprilie şi mai 2011 de către Catalyst Consulting, divizia de consultanţă din cadrul Catalyst a reieşit că romanii îşi doresc să lucreze pentru companii cu branduri puternice şi să obţină un nivel salarial bun. Studiul a inclus 10,740 de respondenţi valizi, dintre care 3,292 de persoane cu experienţă de peste 3 ani în domeniul lor de activitate.

Sistemul bancar şi consultanţa sunt domeniile cele mai dorite de către persoanele cu background economic. Interesul de a lucra în Marketing & Advertising, o altă zonă foarte populară, scade odată cu acumularea de experienţa profesională. Sistemul public pare a începe să îşi piardă din atracţia pe care o exercita în anii anteriori, în special pentru bucureşteni.

Pentru cei care lucrează sau studiază IT&C sau inginerie, industria software şi cea auto conduc clasamentul celor mai atractive domenii.

Cele mai importante criterii luate în considerare în alegerea unui loc de muncă sunt pachetul salarial şi imaginea pe care o are compania respectivă. O diferenţă interesantă între Bucureşti şi celelalte oraşe se înregistrează la nivelul importanţei acordate siguranţei jobului, care este mai mic în capitală. Acest rezultat poate fi explicat prin numărul mai mare de oportunităţi de carieră din capitală, precum şi de diferenţe interculturale între locaţii.

Tot pachetul salarial este cel mai important motiv care i-ar determina pe profesionşti şi studenţi să se relocheze pentru un job. Din păcate un procent alarmant dintre aceştia, atingând chiar 70% pentru bucureştenii care lucrează în IT&C, ar alege străinătatea. Chiar dacă nu toţi vor ajunge să plece, pe termen lung această tendinţă va avea efecte nefaste asupra forţei de muncă înalt calificate din România, cea de care avem cea mai mare nevoie, chiar şi în perioade de criză.

În condiţiile în care multe companii nu pot să mărească seminificativ nivelul salariilor oferite, cheia atragerii de candidaţi valoroşi sta la nivelul celorlalţi factori apreciaţi de către profesionişti şi studenţi: programe de training, o atmosferă prietenoasă şi provocări profesionale.

În ceea ce priveşte obiectivele profesionale urmărite, aproape 60% dintre respondenţi declara că doresc să devină specialişti în domeniul lor de activitate. Obţinerea unui nivel salarial bun şi păstrarea echilibrului dintre viaţa profesională şi cea personală sunt şi ele extrem de importante. Pe de altă parte doar 20% dintre respondenţi sunt interesaţi pe termen mediu de roluri de coordonare, iar interesele antreprenoriale se regăsesc într-un procent şi mai mic.

62% dintre profesionişti şi studenţi nu a aplicat niciodată la un job în cadrul companiei aflate  pe primul loc în topul preferinţelor lor. Lipsa de experienţă, într-o perioadă în care angajatorii caută în special persoane cu cât mai multă expertiză în domeniul respectiv, precum şi lipsa joburilor deschise în cadrul companiei, tipică pentru perioada pe care o traversam, sunt principalele motive invocate.

Topul celor mai doriţi angajatori 2011, la nivel naţional, este alcătuit din:

 1. Microsoft
 2. Google
 3. Oracle
 4. BCR
 5. Continental
 6. BRD
 7. Orange
 8. HP
 9. Vodafone
 10. P&G
 11. IBM
 12. OMV Petrom
 13. Coca-Cola
 14. Siemens
 15. PWC
 16. KPMG
 17. Nokia
 18. Alcatel
 19. ING Bank
 20. Adobe

Acest clasament este influenţat atât de realitatea propriu-zisă a lucrului în compania respectivă (mediu, provocări profesionale, traininguri, grijă faţă de angajaţi etc.), cât şi de modul în care angajatorul reuşeşte să comunice cu potenţialii candidaţi în mod constant şi adaptat aşteptărilor şi nevoilor acestora.

Catalyst a iniţiat în urmă cu şase ani studiul „Cei mai doriţi angajatori” – o cercetare care măsoară anual gradul de atractivitate a brandurilor de angajator şi structurează informaţia din piaţă necesară pentru a dezvolta strategia de brand şi pentru măsurarea ei, în funcţie de targetul dorit de companie.

Studiul “Cei mai doriţi angajatori 2011” este realizat pe un eşantion format din 10,740 de respondenţi, persoane cu experienţă, absolvenţi de studii superioare şi studenţi tineri din întreaga ţară, cu vârste între 20 şi 32 de ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s