Unele joburi nu se mai intorc dupa criza.

Chiar si atunci cand numarul angajarilor va fi mai mare decat cel al concedierilor, multi someri vor descoperi cu stupoare ca jobul pe care il aveau inainte de criza nu mai exista. Esti printre ei?

Declinul economic inceput in decembrie 2007 a livrat zeci de milioane de someri in toata lumea. In Romania, in decembrie anul trecut, rata somajului a ajuns la 7,8%, cu 3,4% mai mare decat nivelul atins in decembrie 2008. Nu mai putin de 709.000 de romani sunt someri, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

De 10 ori mai putini decat cei din Statele Unite, unde rata somajului s-a dublat in decursul celor doi ani pana la 10%, potrivit Labor Department. Gravitatea recesiunii redefineste piata muncii. Multe slujbe vor fi din nou disponibile odata cu revenirea economiei. Dar, multe au plecat deja pe urmele reparatorului de masini de scris.

O parte din joburile fabricate de boomul din imobiliare si piata creditelor, de exemplu, au fost maturate de picajul ulterior.

“Activitatea extraordinar de mare asociata cu segmentul rezidential nu se va reintoarce. Aceasta a fost partea nesanatoasa a economiei”, a declarat Lawrence Katz , economist la Universitatea Harvard, citat de The Wall Street Journal.

Nesanatoasa, dar mana cereasca pentru barbatii fara studii superioare. Romanii au profitat din plin de acest boom, s-au inhamat sa construiasca locuinte pentru Vestici si astfel au devenit cei mai constanti si mari investitori straini.

In primele zece luni ale anului trecut, investitiile straine au fost de 3.720 mil. euro, in scadere cu 51% fata de perioada similara din 2008, potrivit BNR. In aceeasi perioada, transferurile de bani din strainatate, majoritatea covarsitoare datorate capsunarilor, au fost de 5.480 mil. euro, cu numai 26% mai mici fata de primele zece luni din 2008.

In America, pana in  2007,unul din trei locuri de munca desființate, sau sase milioane in total, erau in manufactura. Abia anul trecut, in aceasta industrie s-au facut din nou angajari. Intre timp, elanul pietei de constructii de locuinte le-a furnizat acestora oportunitatea unui caștig decent.

Portița de scapare s-a inchis acum. Cu 1,6 milioane de locuri de munca pierdute in ultimii doi ani in America, sectorul constructiilor a furnizat o cincime din somerii victime ale crizei. In Romania si primele doua luni ale anului vor aduce someri din acest domeniu. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca estimeaza ca din cele peste 3.000 de disponibilizari anunțate in ianuarie si februarie, cele mai multe vor fi din constructii.

Pentru angajatii cu studii superioare, sistemul bancar nu va mai oferi atat de multe joburi bine platite ca in trecut. Thomas Philippon, economist la Scoala de Business Stern, din New York, estimeaza ca aportul sectorului financiar in economie era cu 20% mai mare decat ar fi trebuit sa fie. In America, de exemplu, 6,6% din angajatii din acest sector si-au pierdut locul de munca in ultimii doi ani.

In Romania, printre cei afectati au fost inclusiv si jurnalistii. Peste 1.400 au ramas fara job, pe fondul inchiderii publicatiilor la care lucrau sau a reducerii numarului de angajati in cadrul altor produse.

Ca si in jurnalism, in alte sectoare recesiunea doar a accelerat pierderea unor joburi. De exemplu, retailul virtual a intrat pe un trend ascendent , astfel ca, numarul vanzatorilor din magazinele clasice s-ar fi diminuat oricum in viitorul apropiat. Odata cu noile descoperiri tehnologice si accesabilitatea lor, afaceri precum studiourile foto au inceput sa dispara.

Cum recesiunea a lovit puternic in micile afaceri, proprietarii au fost nevoiti sa recurga la concedieri, accelerand astfel disparitia acestor joburi. Jumatatea plina a paharului: disponibilizarile au venit in contextul crizei, iar companiile au scapat de eventualele critici.

Astfel, s-au operat concedieri mult mai usor din randul asistentelor personale, ale caror atributii au fost preluate de secretare, asistate la randul lor de noile tehnologii din IT&C. In America, de exemplu, numarul angajatilor care faceau munca administrativa si de birou s-a micsorat cu 10,1% de la inceputul crizei.

Sursa: www.money.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s