Certificarile ACCA

Am observat ca in tarile dezvoltate conteaza foarte mult la angajare certificarile.  Acest lucru incepe sa se simta din ce in ce mai puternic si la noi, mai ales in domeniul financiar si IT.

In domeniul financiar/contabil cred ca cea mai cautata certificare este cea oferita de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). Am gasit un articol explicativ pe www.hipo.ro, pe care care il redau partial mai jos.

” Daca vrei sa iti dezvolti o cariera in domeniile audit, finante, contabilitate, vei auzi cu siguranta 2 acronime: ACCA si CFA. Asta pentru ca tot mai multi angajatori cer aceste certificari pentru pozitii cum ar fi: Contabil, Financial Accountant, Auditor junior, Auditor senior, Auditor Intern, Reporting Accountant, Controlor financiar, Contabil sef si lista poate continua. La o cautare dupa “ACCA” pe doar 2 portaluri de joburi gasim peste 50 de pozitii care includ aceasta cerinta. ”


Ce este ACCA?

ACCA este o organizatie profesionala cu sediul in Marea Britanie, avand o traditie de peste 100 de ani, care si-a inceput activitatea in anul 1904 ca asociatie a contabililor londonezi si s-a extins la nivel international, devenind in 1996 Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). Aceasta organizatie este recunoscuta de statele membre ale Uniunii Europene si de Organizatia Natiunilor Unite.

In prezent, ACCA este cea mai importanta organizatie mondiala a profesionistilor contabili, care numara peste 320.000 de membri si studenti din 160 de tari, avand o retea de 70 de birouri in toata lumea. Prin programele sale de pregatire, care sunt in concordanta cu Standardele Internationale de Educatie emise de IFAC (International Federation of Accountants), prin reputatia, influenta si dimensiunea sa, ACCA a devenit liderul mondial al formarii profesiei contabile. Asemenea mediului universitar, ACCA ofera 2 categorii de programe: pentru formarea profesionala initiala completa sau punctuala pe anumite teme si  formarea continua dupa certificare, care este obligatorie pentru mentinerea acesteia. Programul de pregatire oferit de ACCA asigura cunostintele si aptitudinile necesare unui profesionist contabil, capabil sa raspunda celor mai mari exigente ale practicii economice.

Incepand din 2007, in concordanta cu noile cerinte impuse de globalizarea profesiei contabile, ACCA va introduce o noua schema de pregatire si certificare (ACCA2007), care va cuprinde 2 parti: ACCA Business si ACCA Professional. Programul de master „Contabilitatea afacerilor” se incadreaza in strategia promovata de ACCA de parteneriat cu mediul academic, pentru implementarea noii scheme de pregatire si certificare  ACCA2007.

ACCA in Romania
ACCA a infiintat de curand in Romania un birou local care va avea responsabilitati si pentru relatiile cu Bulgaria si Republica Moldova. Asociatia organizeaza examene pentru obtinerea calificarii ACCA sau a unei diplome in Financial Management, precum si a unui certificat in International Auditing.

„Datorita numarului mare de studenti romani inscrisi la examenele ACCA din Europa s-a luat decizia deschiderii unui birou si in Romania”, explica Oana Neacsu,  administrative assistant  ACCA Romania.

„Unul dintre cele mai mari avantaje ale calificarii ACCA este varietatea si gradul de specializare ale subiectelor. Desi in multe privinte este asemanatoare cu un MBA, ACCA este mult mai mult decat atat, nefiind egalat ca resurse sau recunoastere la nivel mondial”, explica Andreia Manea,  head of ACCA Romania, Bulgaria si Moldova.

Certificarea ACCA
Valoarea si relavanta programelor ACCA este cu atat mai mare cu cat se bucura de o recunoastere fara egal din partea angajatorilor, oferind drept de libera practica profesionala in toate tarile globului unde aceste standarde sunt  recunoscute si aplicate. In martie 1999, structura si continutul programelor ACCA  au fost adoptate de catre Natiunile Unite ca standard de referinta pentru armonizarea profesiunii contabile la nivel global. ACCA  este singura organizatie profesionala cu aplicabilitate  reala internationala, recunoscuta ca atare  de catre Banca Mondiala si USAID.  Ambele organizatii au utilizat ACCA ca model in dezvoltarea profesiunii contabile in toata lumea.

CASETA  ACCA are doua sesiuni de examene pe an, in iunie si in decembrie in care se pot da pana la patru examene. Pentru acestea, studentii pot invata individual sau pot apela la companii din piata care furnizeaza cursuri.

Institutul IRECSON prin Colegiul ACCA a dobandit in anul 1999 statutul de Accredited Tuition Provider deruland activitati de consultanta, administrare si pregatire (tuition) pentru examenele ACCA.

Majoritatea candidatilor la examenele ACCA sunt angajatii puternicelor firme de consultanta financiara Ex: Deloitte, PricewaterhouseCoopers.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s