185000 de absolventi in 2008

Conform sistemului Bologna anul acesta vor absolvi 2 generatii la majoritatea universitatilor. Exceptie fac Universitatile la care se studiaza peste 4 ani: Ex Politehnica, Medicia, Farmacie. La Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor, cea mai prolifica facultate a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, vor absolvi peste 4.400 de tineri.

Numarul estimat al absolventilor din acest an este 185.000. Dintre acestia 30% au studii in domeniul economic, 8%  au studii tehnice si aproximativ 900 dintre ei termina studii farmaceutice .

Am pornit de la numarul de absolventi declarat de Institutul National de Statistica pentru 2005 (108.475), l-am crescut cu 10% (nr total al studentilor a crescut cu 10% in 2006 fata de 2005). La acesta am adunat  numarul absolventilor in sistem Bologna  de la universitatile cu profil economic si universitar-pedagogic (cam ce se studiaza la UNIBUC).  Universitatile tehnice si cu profil juridic nu au anul acesta numar dublu de absolventi.

In articolul de astazi din ZF se discuta insa de 260.000 de absolventi.

Numarul mai mare de absolventi nu se va resimti foarte puternic in piata:

Companiile au planuri ambitoase de angajare si vor absorbi o mare parte dintre ei.
– O parte dintre absolventii cu 3 ani de studii isi vor continua studiile cu un master la zi si ca urmare nu sunt toti interesati de un job full time.
– Un procent semnificativ dinstre studenti au deja un loc de munca.

Valul mai mare de absolventi nu cred ca se va resimti nici in nivelul salariilor. In cel mai bun caz cred ca va fi stopata cresterea lor pe o perioada scurta, dar nu vor inregistra scaderi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s